باورهای نادرست در مورد مغز

ما همواره در معرض جریانی بی پایان از اطلاعات غلط قرار داریم،از اطلاعات غلط در باره ی محدودیت هایمان گرفته تا توانایی هایمان.این موضوع سبب شکل گیری باورهای می شود که براساس آن ها برداشت های متعددی نیز صورت می گیرد که علاوه بر نگرش افراد،رفتارآن ها را هم تحت تاثیر قرار می دهد.مشکل این است که این دروغ ها یا باورهای نادرست موجب بروز نا امیدی و تسلیم در انسان ها شده ودر نتیجه آن ها را از تلاش باز می دارد یا در جهتی هدایت می کند که آ ن ها نمی خواهند. احتمال وجود باورهای نادرست در مورد مغز حتی می تواند بیشترباشد، زیرا مغز پیچیدگی های ساختاری و کارکردی متعددی دارد وهمچنان اسرار زیادی در مورد آن وجود دارد که تا کنون برای هیچ کس آشکار نشده است. این باورهای نادرست در مورد عملکرد مغز سبب می شود ما نتوانیم از حداکثر توانمندی های مغزمان بهره مند شویم یا آن را ارتقا دهیم . در این راستا در این مقاله به چند باور نادرست رایج می پردازیم.

مطالب مرتبط  : اختلال شخصیت چیست؟

  • هوش تغییر نمی کند

از دیر باز مردم بر این باور هستند که هوش افراد در طول عمر ثابت است و تغییر نمی کند. وجود این باور شاید به علت وجود آزمون های هوش و درک فرهنگی ما از این آزمون ها برمی گردد. ما به این نمرات و امتیازات بیش از حد وزن و ارزش می دهیم. ما نمره ی بهره ی هوشی را بازتابی ثابت ازهوش خود در نظر می گیریم؛ اما درواقع این طورنیست.آزمون بهره هوشی در واقع توانایی های آکادمیک کنونی را اندازه می گیرد، نه هوش ذاتی را. دیوید شنک در کتاب خود به نام “نابغه ی درون همه ی ما ” در این مورد بیشتربررسی می کند. وی می نویسد هرکسی پتانسیل لازم برای نبوغ یا در بدترین حالت، خوب بودن را دارد؛ اما ترجیح می دهیم باور کنیم یا نابغه هستیم یا نیستیم و استعداد داریم یا نداریم؛ چون مسئولیت کنترل زندگی مان را از ما می گیرد. هوش شما نه تنها انعطاف پذیر است؛ بلکه به توانایی تان درایجاد ذهنیت رشد بستگی دارد. ذهنیت ثابت خود را در زبان هر فرد نشان می دهد. شاید با خود بگویید: “من در خواندن خیلی توانا نیستم” درعوض، سعی کنید چیزی مثل این بگویید: “این چیزی است که من هنوز خیلی خوب یادش نگرفته ام.” این تغییر زبانی را می توانید در باره ی هرچیزی که می خواهید بهبود دهید، اعمال کنید.

مطالب مرتبط  : سلامت مغز

  • ما فقط از 10 درصد مغزمان استفاده می کنیم

ما همگی این افسانه را درموقعیت های متفاوتی شنیده ایم . این فرض همچنین در طول صد سال گذشته همواره در تبلیغات تلویزیونی و فیلم های بی شماری مطرح شده است. به طور کلی این افسانه صحت ندارد. متخصص مغز و اعصاب دانشکده ی پزشکی جان هاپکینز می گوید: ” این نظریه آن قدر اشتباه است که باید به آن خندید.” واقعیت این است که تمام قدرت مغزتان همین حالا دراختیارتان است. گرچه ما از تمام مغزمان استفاده می کنیم، برخی افراد از مغز خود بهتر از دیگران بهره می برند. راه اصلی این است که یاد بگیریم چطور از مغز خود به شکلی کارامد استفاده کنیم.

باورهای نادرست در مورد مغز
  • یادگیری چیزهای جدید خیلی مشکل است

زمانی که واژه ی “یادگیری” را می شنویم، معمولا یاد مدرسه می افتیم. تعداد کمی از ما خاطرات خوبی ازمدرسه داریم. حتی اگراز نظر درسی عملکردی خوب داشته باشیم، مدرسه معمولا برایمان آمیخته با دردهای دوران رشد و جوانی است. احساس خجالت وشک و اینکه برای یادگیری هر چیزی بیش از حد احمق هستیم، همگی با واژه ی مدرسه در هم آمیخته اند. عجیب نیست وقتی به یادگیری فکر می کنیم، دشواری و نزاع به ذهنمان می آیند. واقعیت این است که یادگیری همواره آسان نخواهد بود؛ اما تلاش کردن در نهایت نتیجه می دهد. در واقع باید یادگیری کمی سخت باشد؛ در غیر اینصورت شما فقط آنچه را می دانید تقویت می کنید. نداشتن انگیزه یا روش های نا کافی موجب کند شدن شما و صرف زمان و انرژی زیادی می شود و کاری می کنند احساس کنید یادگیری ، بیش از حد مشکل است. زمانی که راه هایی جدید برای یادگیری می آموزید، چالش یادگیری چیزهای جدید برایتان جالب و ساده تر و لذت بخش تر خواهد بود.

  • همه ی ما انسان ها دوران سالمندی یکسانی را برای مغزمان تجربه می کنیم

می دانیم که با گذشت زمان توان جسمانی و قدرت عضلانی بدن کاهش می یابد و بدن به انرژی بیشتری برای انجام کارهای معمول خود نیاز دارد. سوالی که اینجا مطرح می شود این است که آیا تمامی افراد در سنین بالا توان راه رفتن و حرکت را از دست می دهند و دیگر نمی توانند فعالیت بدنی انجام دهند؟ در پاسخ می توان گفت که افراد  علی رغم داشتن شباهت های سنی، دورانی متفاوت از یکدیگر را تجربه می کنند و ممکن است افرادی دچار مشکلات حرکتی نشده باشند. کارکردهای مغزی نیز مشابه همان راه رفتن و حرکت کردن است که در نتیجه کهولت سن دچار تغییراتی می شوند که میزان و شدت آن ها در بین افراد مختلف با یکدیگر متفاوت است. همان طور که قوای بدنی را می توان با ورزش کردن و تغذیه ی مناسب بهبود بخشید، سطح عملکردهای شناختی را نیزمی توان با استفاده از راه کارهایی که عموما تحت عنوان روش های توانمندسازی مغزی نامیده می شوند افزایش داد.

  • تنها نوع خاصی از تمرینات ذهنی مانند جداول برای بهبود مغز موثر خواهد بود

شاید این جمله را بارها شنیده باشید که حل جداول وپازل ها و تمرینات ذهنی مانند آنها برای تقویت مغز موثر است. اما این تمرینات تنها راه بهبود عملکرد مغز نیست ، در حال حاضر با پیشرفت دانش و تکنولوژی راه های بیشماری برای بهبود مغز وجود دارد . این روش ها شامل بهره گیری از تکنیک ها و استراتژی ها است تا تمرین کامپیوتری و ابزارهای مانند نوروفیدبک، TDCS و RTMS .

زهرا نائینی